Ook op je dagelijkse boodschappen kun je gemakkelijk geld besparen. Per saldo zul je per product niet veel besparen, maar alle beetjes bij elkaar zul je merken dat je een behoorlijke besparing hebt gemaakt!

Welke supermarkt?

Welke supermarkt is nu het goedkoopst en waar kun je dus het beste je boodschappen doen? Op deze vraag kunnen we niet direct een antwoord geven. Natuurlijk zijn supermarkten als Aldi en Lidl een stuk goedkoper dan de grote bekende supermarkten, maar ook daar zijn wel voordelen te behalen. De sport is om zoveel mogelijk te kopen wat in de aanbieding is. Let wel op dat je alleen aanbiedingen koopt die je normaal ook zou kopen. Koop dus niet iets “omdat het in de aanbieding is”, want hierdoor geef je uiteindelijk toch nog meer geld uit.

Maak een eigen prijzenboek

Zoals je al kon lezen is het moeilijk om aan te geven welke supermarkt het goedkoopst is. Dit komt ook omdat iedereen een ander uitgavepatroon heeft. Verzamel daarom al je kassabonnetjes en maak aan de hand daarvan een prijzenboek. Hierin kun je de producten noteren die je het vaak koopt en wat de prijzen daarvan zijn. Zo’n overzicht hoeft er helemaal niet moeilijk uit te zien. Je kan het bijhouden in een schriftje of via een programma zoals Excel. Klein voorbeeldje zodat je een beetje een idee hierbij krijgt. Je kunt eventueel nog extra kolommen toevoegen zodat je meerdere prijzen bij één product kunt zetten.

prijzenboek

Voorbeeld van een prijzenboek

Slim boodschappen doen

Weet je waar je de boodschappen moet doen? Zorg er dan voor dat je vantevoren de route inplant zodat je het goedkoopst je boodschappen kan doen. Let wel op: moet je verder rijden voor bepaalde producten of aanbiedingen, dan kun je dat vaak beter maar niet doen, omdat je anders de kosten aan benzine wel kwijt bent. Verder is het altijd belangrijk om te kijken in welke hoeveelheid iets verkocht wordt. Soms lijkt een product goedkoper, maar blijkt er ook gewoon minder in te zitten. Daarom is het altijd handig om ook de hoeveelheid te vermelden in je prijzenboek.

Geen kant-en-klaar producten

Ze lijken zo aantrekkelijk: de kant-en-klaar producten. Voorverpakt en makkelijk in enkele minuten klaar. Het nadeel is alleen dat de kosten hiervan in verhouding (vaak) een stuk hoger zijn. Laat die voorverpakte gehaktballen liggen en draai zelf die gehaktballen volgende “grootmoeders recept”… Ook groeten en fruit kun je beter los kopen dan de al voorgesneden verpakkingen.