Je kunt besparen op elektriciteit door het kiezen van een voordelige aanbieder, maar je kunt zélf ook nog een hoop besparen op elektra. Veel huishoudens hebben namelijk nogal wat stroomvreters in hun huis zitten. Deze apparaten gebruiken onnodig stroom, dus als je weet waar deze stroomvreters zich bevinden kun je op jaarbasis gemakkelijk tientallen of zelfs honderden euro´s besparen. Bekijk snel de onderstaande tips.

1. Stand-by stand

Er zijn veel apparaten die op stand-by gezet worden en daardoor onnodig stroom verbruiken. Zorg ervoor dat je de apparaten echt uitzet of desnoods de stekker eruit trekt. Voorbeelden van apparaten die vaak stand-by staan en stroom verbruiken: televisie, computer, printers, stereo-set, keukenapparatuur enz.

2. Zuinige verlichting

Ga eens na hoeveel gloeilampen je nog in huis hebt en probeer ze zoveel mogelijk te vervangen door LED-lampen. LED-lampen verdoen maar een fractie van de hoeveelheid stroom die gloeilampen verbruiken. Deze handige tip alleen al kan je tientallen euro’s per jaar besparen.

3. Computer

Ook de computer (samen met de randapparatuur) is een stroomvreter. Zet bijvoorbeeld het energiebeheer van je computer of laptop aan. Bekijk nog meer tips om energie te besparen met je computer.

4. Opladers uit stopcontact

Regelmatig zie ik dat mensen een oplader in het stopcontact laten zitten zonder dat er daadwerkelijk iets wordt opgeladen. Natuurlijk is dit gewoon gemak, maar deze opladers verdoen wél stroom als ze in het stopcontact zitten. Er zitten kleine transformators in deze opladers en adapters en deze verbruiken allemaal (een beetje) stroom. Haal ze er dus uit! Zeker als het gaat om oudere opladers, want deze verbruiken het meeste energie.

5. Vriezer ontdooien

Een vriezer die een ijslaag heeft zal meer stroom verdoen. Belangrijk is dus dat je regelmatig je vriezer even ontdooit.

6. Lagere temperatuur wassen

Tegenwoordig hoef je echt niet meer zo heet te wassen. De meeste wasmiddelen kunnen prima je kleding schoon krijgen als het op 30 graden gewassen wordt. Er zijn zelfs wasmiddelen waarmee je op 15 of 20 graden kunt wassen!

7. Voordelige stroomaanbieder

Kies een voordelige aanbieder. Er is redelijk veel concurrentie op de markt van stroom en gas en dit resulteert in goede prijzen voor de consument. Het is dus belangrijk om te kijken of je kunt besparen op je huidige energie rekening. Gebruik om energievergelijker om de beste prijs voor jouw situatie te berekenen.

8. Gebruik een stekkerdoos

Een snelle manier van besparen is het aanschaffen van een stekkerdoos met een schakelaar. Hiermee kun je in één keer een grote hoeveelheid apparaten in één keer uitschakelen. De apparaten zullen geen stroom meer verdoen en je weet ook zeker dat alle apparaten uitstaan.

Heb je zelf ook een goede tip? Deel hem met ons door hieronder je reactie te plaatsen.