Wanneer je een auto wilt aanschaffen kun je overwegen om een auto te kopen waar je zelf moet schakelen of een auto die automatisch schakelt. Het eerste waar je al tegen aan zult lopen is dat een auto die automatisch schakelt een stuk kostbaarder is in aanschaf. Dit zul je zeker mee moeten nemen als je wilt kijken of een automaat zuiniger is dan een handgeschakelde auto. Wanneer je vroeger een auto kocht die automatisch schakelde werd altijd gezegd dat deze niet zuiniger was in het verbruik wat toen ook waar was. De tegenwoordige tijd leert ons dat dit nu niet meer aan de orde is omdat de techniek natuurlijk niet stil heeft gezeten. Je zult er snel genoeg achter komen dat een automaat zeker niet meer brandstof verbruikt dan een handgeschakelde auto.

Kies je een automaat of wil je liever schakelen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je liever wilt schakelen of waarom je liever in een automaat wilt rijden. Het kan zijn dat je het schakelen gewend bent, de meeste mensen zijn het schakelen gewend en vinden het fijn dat ze het zelf in de hand hebben. Maar als je een automaat eenmaal gewend bent, dan wil je misschien wel niet meer anders. Je kunt zelf de keuze maken wat je wilt, je kunt met beide namelijk zuinig rijden, als je maar weet wanneer je moet schakelen. Daarom is het goed om een keer in de auto te rijden en dan op de toeren te letten. Je ziet dan vanzelf of je op tijd schakelt. Je kunt ook het verbruik in de gaten houden.

Bij een automaat hoef je zelf niet te schakelen en gaat het vanzelf, maar dit is wel even wennen. Toch kan het voor jou fijner zijn, ook mensen die bijvoorbeeld reuma hebben en minder kracht hebben zullen liever voor een automaat gaan dan voor een handgeschakelde auto. De reden hiervan is dat zij de kracht niet hoeven in te zetten bij het autorijden maar hierdoor beter op de weg kunnen letten.

De reden die jij hebt maakt niet uit, het gaat er om dat je weet wat je mogelijkheden zijn. Als je zelf nog geen keuze kunt maken kun je nu ontdekken wat je fijner vindt rijden. Het kan zijn dat je een automaat fijner vindt, maar ook schakelen kan voor jou een optie zijn. Als je op tijd schakelt dan kun je ook dan zuiniger rijden. Heel veel toeren maken met de auto is niet goed, maar eens in de zoveel tijd mag hij wel wat extra toeren maken zodat je roetfilter niet verstopt gaat zitten. Houd het in ieder geval in de gaten en rijd met de auto die jij fijn vindt. Tegenwoordige rijden bijna alle nieuwe auto’s zuiniger dan vroeger.